Dagje uit in Montluçon
Net over de grens met het departement Allier, op een kwartier rijden met de auto vanaf de camping, ligt de stad Montluçon. Het is een redelijk grote stad met eigenlijk alles wat je nodig hebt. Grote supermarkten, weekmarkten op verschillende plaatsen, leuke oude winkelstraatjes, een kasteel, wandelparken, etc.
De geschiedenis van de stad stamt al vanuit de middeleeuwen. De eerste vermeldingen van de stad dateren uit de 11e eeuw. Rondom een kasteel op een smalle rots ontstond een plaats waar veel mensen naar toe trokken om bij elkaar bescherming te zoeken. De naam van de plaats was toen nog Mont Lucii. Een gestage groei maakte van de plaats een echte stad. Tijdens de industriële revolutie kwam de stad pas echt tot bloei. Omdat er vanuit de omgeving veel steenkool kwam bracht dat de stad veel industriele welvaart. Het hoogste inwonersaantal werd gehaald in 1950 met een inwonersaantal van 50.000. Tegenwoordig is dat bijna 40.000.
Vandaag de dag is Montluçon een leuke stad om eens te bezoeken. Globaal gezien kan de stad worden opgedeeld in twee delen. Op de rechteroever van de rivier de Cher ligt de oude stad, met haar steile en smalle straatjes en oude gebouwen uit de vijftiende en zestiende eeuw. In dit oude gedeelte van de stad kunt u gerust urenlang rondlopen zonder uitgekeken te raken. Interessante bezienswaardigheden zijn onder meer de Notre-Dame van Montluçon uit de veertiende eeuw en het stadhuis. Ook het oude kasteel, welke gezien kan worden als de oorsprong van de stad is absoluut een bezoekje waard. Op de linkeroever van de rivier de Cher ligt het industriële gedeelte van de stad. Een bezoekje aan deze plaats is meer dan de moeite waard.
Keek op week
We hebben nog een project waar over gepuzzeld moet worden. De grote dakdelen moeten ook nog een keer op de pipowagen geplaats worden. Dit wordt echt nog wel een huzarenstukje. De delen zijn groot en zwaar en we zullen het ook met z’n tweeën moeten doen. We zijn er al achter dat dit geen optie is. Als alles volgens planning was gegaan zouden er af en toe wat hulptroepen uit Nederland komen maar dat is even niet mogelijk. Dus puzzelen we verder. Het plan is nu om een rek te maken dat op de aanhanger komt te staan en waar we de dakdelen schuin tegenaan kunnen laten zakken. Dit kan dan in de werkplaats waar de delen gemaakt worden. We rijden dan de aanhanger naar buiten en parkeren hem vlakbij de pipowagen en met een lier tillen we het dakdeel omhoog over het rek en zo komt hij dan bovenop de pipowagen terecht. Een goed plan maar nu moeten we goed gaan meten hoe we uitkomen in de hoogte van de pipowagen en of we wel met de aanhanger de werkplaats inkomen. Dus we puzzelen verder.
Het campingterrein is er ook weer helemaal klaar voor. Wanneer de camping open mag (en dat is nog lang niet duidelijk) zijn we er helemaal klaar voor. Het terrein dat nogal te lijden heeft gehad van de koeien van de buurman die uitgebroken waren terwijl het terrein toen helemaal drassig was van de vele regen in het najaar is door dezelfde buurman redelijk geëgaliseerd. Inmiddels is het al talloze keren gemaaid door Annette met de “Gele Super” maaier. Dus laat het vakantieseizoen maar komen. Wij verheugen ons al erg op het komende seizoen. Gasten die kunnen genieten van al het moois dat de natuur hier in Les Trois Taillants te bieden heeft. Rust, ruimte, kampvuur in de avond met z’n allen, ongelooflijke sterrenhemel en een enorme nachtelijke stilte. Zodra alle regelgeving het toelaat geven wij zo snel mogelijk aan wanneer er weer gekampeerd mag worden.
Ook in de werkplaats is nog wel iets gebeurd. Niet veel spectaculairs maar toch…… Het tweede deel van het dak van de pipowagen is compleet. Het ziet er natuurlijk exact hetzelfde uit als deel 1 en het heeft natuurlijk ook net zoveel tijd gekost om het te maken. Maar we vorderen dan toch nog steeds. Het derde deel is niet zo moeilijk maar dan moet er toch echt materiaal gekocht om het dak waterdicht te maken. Dat moet eerst nog gebeuren. Er zijn inmiddels wel berichten dat de Brico weer open is sinds afgelopen donderdag dus we gaan plannen maken om extra materiaal te gaan halen. Maar ook moet de steun voor op de aanhanger om de dakdelen op de wagen te zetten ook nog gemaakt. En om de delen op de pipowagen te kunnen plaatsen moet de kar zelf eerst nog naar buiten gereden en dus moeten we wachten op goed droog weer. Ik denk dus dat we nog een poosje geduld moeten hebben.
In de tuin is ook nog wat gebeurd. We hebben pompoenen uitgepoot. De pitjes uit de pompoen uit de winkel hebben we gezaaid en de meeste zijn opgekomen. De jonge plantjes hebben we hier en daar in de tuin gezet. Dat doen we ook een beetje in de hoop dat de pompoen planten het onkruid wat er normaal groeit een beetje in toom kunnen houden. Maar uiteindelijk willen we natuurlijk gewoon heel veel pompoensoep gaan eten. Dat is lekker. Nu maar hopen dat de boel een beetje wil groeien.
Confinement
De laatste dagen komen er steeds nieuwe plannen van verschillende bureaus die voorstellen moeten doen voor het voorzichtig heropenen van het toerisme in Frankrijk. Wat voorlopig de tendens is…….vanaf half of eind mei zullen er wel wat campings open kunnen, ook de verhuur van gîtes en chambres zal wel weer kunnen maar………de landsgrenzen zullen voorlopig nog dicht blijven. Dus de gasten die we eventueel kunnen ontvangen zullen dus Frans zijn. Buitenlandse toeristen zullen zeker nog een poos moeten wachten voor ze Frankrijk in mogen.
Er moet mij echt iets van het hart tijdens deze rare tijden van quarantaine.
Wanneer je tegenwoordig een vakantie zoekt ga je op internet naar Booking, AirBnB, Natuurhuisje, Micazu, Bellevilla en noem de andere 100 ook maar op. Wat is er nu met deze platforms op het internet aan de hand. Eigenlijk zijn ze allemaal hetzelfde. Ze proberen geld te verdienen aan de huurder en verhuurder van een accommodatie. Het is een verdienmodule. Niets meer en niets minder. De verhuurder betaald gemiddeld een commissie tussen de 10 en de 20 procent aan het platform. Dit moet natuurlijk opgebracht worden door diegene die iets huurt.
Maar wat is er de laatste jaren gebeurd. Deze boeking-websites doen enorme goede zaken. Dit komt omdat wij mensen meestal de gemakkelijkste weg zoeken. Als huurder heb je alle mogelijkheden bij elkaar op één website en je kunt gemakkelijk reserveren en betalen. Als verhuurder zorg je voor je accommodatie, je maakt wat foto’s en plaatst het op één van de boeking-websites. Dan is het gewoon afwachten omdat een aantal dingen automatisch geregeld worden vanaf deze websites. Je betaald alleen als verhuurder je commissie per boeking om op de website vermeld te staan.
Het loopt inmiddels uit de hand. Deze boeking-websites zijn een eigen leven gaan leiden en daarmee laten ze eigenlijk wereldwijd de boodschap zien dat je alleen nog maar een vakantie kan boeken via hun websites. Het loopt tegenwoordig zo uit de hand dat ze eigenlijk een monopoly hebben wat betreft het toerisme. Ze hebben de huurder en verhuurder zich zo aan hun gekoppeld dat iedereen denkt dat het boeken van een vakantie niet meer anders kan.
Wat er nu gebeurd is dat deze platforms bepalen wat de huurder moet doen maar wat nog erger is, ze bepalen inmiddels ook wat de verhuurder moet doen. Het is gewoon totaal uit de hand gelopen. En wie is degene die er het meest aan verdiend……….de boeking-websites. En waarom ik me nu niet meer echt stil kan houden is het feit dat Booking nu een claim in Nederland heeft neergelegd voor financiële hulp vanwege de crisis. De directeur van Booking (met een inkomen van 20 miljoen per jaar) plaats een claim van enkele miljoenen omdat ze het zo moeilijk hebben in deze periode. Ik heb hier werkelijk geen woorden voor. Ik heb niet de gedachten dat Booking het nu zo moeilijk heeft maar het zijn de verhuurders die het moeilijk hebben. Die hebben de hulp heel hard nodig. In mijn ogen word het de hoogste tijd om het anders te gaan doen.
Wat wij altijd al gedaan hebben is de prijs handhaven die wij nodig hebben voor de verhuur. Wanneer wij adverteren bij een platform komt hun commissie bovenop onze prijs. Dus onze prijs op de verschillende platforms in anders dan op onze eigen website, zeker 10% goedkoper ten opzichte van de bookingsplatforms. Dus wanneer je in de komende tijd een vakantieplekje zoekt ga dan direct naar de website van de plek die je wilt bezoeken. Het kost misschien wat meer tijd om te zoeken op internet maar je hebt een goedkopere prijs en je hebt direct contact met de eigenaar. Daarbij geef je dus ook meer steun aan de verhuurder zelf en die hebben dat ook zeker nodig in deze tijden.
Ter aanvulling wil ik ook graag melden dat er ook platforms zijn die het anders doen en zorgen voor directe boekingen en direct contact met de eigenaar. Dit staat ook duidelijk vermeld op de deze websites dus dat is natuurlijk beter. Deze platforms dragen de verhuurders ook een warm hart toe en doen hun werk in het belang van de huurder en verhuurder en zeker niet om het verdienen van geld. Deze platforms hebben een totaal andere insteek. Deze platforms zijn een mooi voorbeeld van hoe het zou moeten. Laten we met elkaar zorgen dat de kleinere accommodaties kunnen blijven bestaan en laten we dan dus boeken via die wegen die niet bezaaid zijn met zichzelf verrijkende en geld-graaiende websites. Dit past niet meer in een wereld die wat eerlijker zou moeten worden.
Een echte "Grote Nachtpauwoog"
Aan het einde van de werkdag……Annette doet haar laatste rondje op de grasmaaier en ik doe het licht uit in de werkplaats. Ineens staat de grasmaaier stil en Annette wijst naar iets in de hortensia’s. Ik loop er maar even naar toe……..wat ik moet zien is mij niet duidelijk maar als eerst denk ik een kop van een fazanten-hen uit de planten te zien steken. Ook wel bijzonder natuurlijk maar het is echt helemaal iets anders.
Voor het eerst in mijn leven zie ik zo’n enorme vlinder. Hij zit daar op zijn gemak en is niet van plan om te bewegen. Daar gaan we dan natuurlijk gebruik van maken. Meteen wat foto’s maken. Wanneer we nu goed kijken is wel één kant van zijn vleugel beschadigd. Zou hij daarom niet meer zo goed kunnen vliegen?
Het is echt een enorm slagschip van een vlinder. Ik heb mijn duimstok er even bij gehouden en naar de twee vleugelpunten meet hij gewoon 16 cm. Enorm!!!! Maar nu rijst natuurlijk meteen de volgende vraag. Wat is het in hemelsnaam voor vlinder. Dat gaan we dan tijdens de pastis op het bankje voor het huis maar eens op het gemak uitzoeken. Google zal ongetwijfeld antwoord weten.
Na wat zoeken blijkt het de “Grote Nachtpauwoog” te zijn. De grootste vlinder die in Europa te vinden is. En daarbij is hij dus ook behoorlijk zeldzaam. We hebben dus gewoon enorm geluk dat deze vlinder hier bij ons in de hortensia’s verblijft. Maar nu we eens goed zoeken op internet hadden we al wel een klein vermoeden kunnen hebben. Want afgelopen zomer hadden gasten bij ons op de camping een giga-rups gevonden. Dit blijkt dus het eerste leven van de Nachtpauwoog is. Na het verpoppen komt deze vlinder dus tevoorschijn.
Dit is wat we over hem konden vinden op internet: De noordgrens van zijn grote verspreidingsgebied loopt door Centraal Europa. Alles is groot aan de grote nachtpauwoog. De wijfjes, die alleen te herkennen zijn aan het in vergelijking met de mannetjes dikkere achterlijf en aan het ontbreken van de enorme, veervormige antennes, halen een vleugelspanwijdte van wel 16 cm. De eitjes zijn bijna 3 mm groot, de prachtig oranje rups met blauwe pukkels wordt zo'n 10 cm lang en de cocon is een groot, peervormig spinsel waarin de grote, bruine pop zich (soms wel drie jaar) bevindt. In het voorjaar vliegen de vlinders vooral in de buurt van boomgaarden want de rupsen leven van het loof van kersen, peren, pruimen enzovoorts. En dat is dan jammer, want de mens wil zijn fruit graag beschermen en doet dat door het gebruik van chemicaliën. Vele rupsen zijn daarvan het slachtoffer en hun aantal is de laatste jaren sterk gedaald. Het schijnt dat sommige landen overwegen om hem als een bedreigde diersoort te gaan beschermen.
8 Reacties
Jantina
4/26/2020 09:34:40 am
Wat een prachtige vlinder en groot! Maar wat is er van hem geworden, kon hij nog wel vliegen?
Antwoord
4/26/2020 07:04:28 pm
Hoi Jantina,
Antwoord
Annie
4/26/2020 09:34:44 am
Wat een mooi verhaal alweer. Ik lees iedere keer met plezier de nieuwsbrief. Dat van Bookings.com vind ik ook schandalig, dat ze compensatie hebben aangevraagd.
Antwoord
4/26/2020 06:58:00 pm
Hoi Annie,
Antwoord
Anton van der Kaag
4/26/2020 05:02:18 pm
Geweldige nieuwsbrief weer. Prachtige onderwerpen en heerlijke manier van schrijven. Meerdere talenten, dat is duidelijk.
Antwoord
4/26/2020 06:47:08 pm
Hoi Anton,
Antwoord
Marie- Therèse
4/28/2020 11:37:54 pm
Wat een mooie nieuwsbrief is het weer.
Antwoord
4/30/2020 07:58:18 am
Hoi Marie Therese,
Antwoord
Laat een antwoord achter. |
AuteurBram en Annette Vroon eigenaren van Camping "Au Bout du Monde" voor een heerlijke rustige vakantie midden in de rust van de natuur en het authentieke Franse leven. Archieven
Januari 2021
Categorieën |