Openingstijden "Au Bout du Monde"
We moeten natuurlijk melden dat onze openingstijden veranderen. We kunnen er eigenlijk zeer kort over zijn. “We weten het niet”. Dat is misschien een beetje kort door de bocht maar erg ver bij de waarheid vandaan is het niet. Voorlopig moeten campings, gîtes en vakantieverblijven officieel dicht blijven tot 15 april. Wij hebben moeten besluiten om voorlopig tot eind april gesloten te blijven. En terwijl ik dit schrijf zijn er al verschillende berichten te vinden die melden dat het “confinement” (lock-down) een verlenging gaat krijgen. We wachten het allemaal maar geduldig af. Natuurlijk hopen we van harte dat alles dan weer op gang gaat komen. Dat de wereld weer verder gaat met draaien. Het lijkt namelijk wel of hij nu stilstaat. Zoals het er nu vooralsnog uitziet openen we de deuren op 1 mei en gaan van start met het vakantie-seizoen 2020. Ik hoop van harte u te mogen verwelkomen in Les Trois Taillants op ons plekje “Au Bout du Monde”.
Confinement (quarantaine)
We zijn inmiddels de tweede week van de “confinement” ingegaan. Hier in Frankrijk zijn de regels nog wat aangescherpt en we hebben nu ook weer een nieuwe uitvoering van het formulier dat ingevuld moet worden wanneer we ons terrein gaan verlaten. Eigenlijk gaan we nooit weg alleen voor wat boodschappen. Inmiddels is ook officieel geworden dat we in ieder geval tot 15 april met de “confinement” (quarantaine) moet leven.
Om nu ook zo min mogelijk weg te hoeven zijn we zelf aan het broodbakken geslagen. We zijn hier al eens eerder mee bezig geweest en we halen het recept weer eens uit de kast. Het is een recept om Frans brood te maken zonder dat er veel gekneed hoeft te worden. Dit is een proces wat alleen wat meer wachttijd kost. Maar een echte Franse bakker zegt altijd dat een mooi deeg om brood van te maken pas ontstaat als je er voldoende tijd voor neemt en het zelf zijn gang laat gaan.
De verwerking begint dan al de avond van tevoren. Doe alle ingrediënten (behalve het water) door elkaar en meng het goed. Dan gaat het water erbij en na het mengen met de hand of een lepel ontstaat er een nat en plakkerig deeg. Dit is de bedoeling. Leg nu een bord op de schaal om het af te sluiten en wacht 12 uur. Al deze voorbereidingen duren maar een minuut of tien.
Na het wachten haal je het deeg uit de kom. Zorg ervoor dat je veel bloem gebruikt op het werkblad en bovenop de deegklont, want het is nog steeds plakkerig. Met veel droge bloem aan je handen probeer je het deeg een aantal keren dubbel te vouwen om zo een mooie bol te krijgen. Als laatste leg je de bol met de opgevouwen kant naar beneden op het blad en dus de mooie gladde gesloten kant naar boven. Dan met een vochtige doek afdekken en dan moet het deeg nog 2 uur rustig liggen.
Wat wij doen is zorgen dat het deeg op een bakpapier ligt zodat straks het deeg met bakpapier en al zo de oven ingeschoven kan worden.
Als het dan zover is kan de oven voorverwarmt worden op 230 graden. Maar dan komt de truc. Je neemt namelijk een gietstalen pan met deksel. Die gaat ook de oven in bij het voorverwarmen. Als alles op temperatuur is haal je voorzichtig de hete pan uit de oven en laat het deeg op het bakpapier voorzichtig in de pan zakken. Deksel er weer op en zo gaat het de oven in. Dit moet dan 30 minuten bakken. Daarna haal je in de oven het deksel van de pan en moet het brood nog 15 minuten zonder deksel in de oven bakken op dezelfde temperatuur.
Wanneer alles gedaan is laat je het brood rustig afkoelen in de pan. En het bakpapier zorgt er dan ook weer voor dat het brood makkelijk uit de pan te halen is.
Eet smakelijk. Keek op de week
Annette heeft er haast weer een dagtaak aan. Met de zomerse temperaturen groeit het gras weer als een razende. De eerste keren maaien moet ook wel weer rustig aan gebeuren. Omdat het gras nogal lang is en het nog niet zo erg droog is kan je niet meteen op een lage stand maaien. Maar laat het grasmaaien maar aan Annette over. Dat komt helemaal goed.
Het is natuurlijk de bedoeling dat we flink verder gaan met het maken van de nieuwe pipowagen “Cabane”. Maar ik weet niet hoe het u vergaat tijdens de quarantaine maar het lijkt wel of het hele gedoe rondom het coronavirus ervoor zorgt dat je flink wat energie tekort komt om eens lekker allerlei klussen op te gaan pakken. Alles valt een beetje stil. En zeker de reserveringen. Die vallen natuurlijk helemaal stil. We hopen dat het jaar alsnog een beetje op gang gaat komen maar we zullen het allemaal af moeten wachten. Ik wil eigenlijk alleen maar duidelijk maken dat het niet altijd meevalt om verder te gaan met het maken van deze nieuwe pipowagen. Maar toch willen we met goede moed zorgen dat hij straks helemaal klaar is. Het zal alleen nog een probleem worden om materialen te bemachtigen. Voorlopig mogen we nog niet op pad om die te gaan kopen.
We gaan door met het maken van de onderdelen van het dak. Om te beginnen moet natuurlijk alles weer in de beits. De latten en de stroken die straks de dakbedekking gaan vormen krijgen een mooie warme houtkleur. Dit gaat mooi afsteken tegenover de witte spanten en de witte binnenkant van de wagen. Dus we pakken de kwast en de verfrolletjes maar weer op en gaan aan het schilderen.
De “Roulotte”, de grote pipowagen voor 6 personen is weer tevoorschijn gehaald. Hij stond natuurlijk nog keurig netjes in het weiland te wachten maar we hebben de winterbescherming weg gehaald. De terrassen zijn weer in de houtbeits gezet. De vlonders liggen er ook weer in. De pipowagen is weer helemaal klaar om gasten te kunnen ontvangen wanneer het vakantie-seizoen weer mag beginnen. We hopen dat er veel gebruik van gemaakt mag worden door onze toekomstige gasten. Ik denk dat het juist erg fijn is om na de lange periode van “thuiszitten” hier in Les Trois Taillants van de ultieme vrijheid in de natuur te kunnen genieten. Liggen in de hangmat, ’s ochtends rustig wakker worden en op het terras met je koffie en een croissant genieten van het uitzicht over de vallei. ‘s Avonds barbecueën bij de picknicktafel. Wat kan het leven toch mooi en eenvoudig zijn.
Geschiedenis
We gaan weer even helemaal terug in de geschiedenis. Terug naar de tijd dat we nog plannen moesten maken hoe we de hele verbouwing aan moesten gaan pakken. Een huis met een half ingestort dak dat al 35 jaar niet bewoond wordt en al vele jaren staat in te regen. Wat is wijsheid en waar ga je beginnen.
Het idee dat we hebben is best een ongewoon plan. Omdat het huis al zolang in staat te regenen en het heel lang duurt voor het weer eens een keer droog kan gaan worden, hebben we iets bedacht dat nogal uitzonderlijk is. Het duurt natuurlijk nog heel veel vakanties en dus veel jaren voor alle muren weer opgemetseld zijn. Na dit opmetselen kunnen we pas aan het dak gaan beginnen en dan kan het huis pas weer eens gaan drogen aan de binnenkant. We willen dit drogen gaan versnellen door het andersom aan te gaan pakken. Omdat we het dak toch opnieuw op moeten gaan bouwen met nieuwe dakspanten willen we dus eerst het dak gaan construeren en de nieuwe spanten op poten neer gaan zetten. Wanneer dit dak dan dicht is kan het droogproces van het huis al van start gaan en daarna gaan we zorgen dat de muren weer opgemetseld gaan worden. Het heeft dan wel als resultaat dat het huis ongeveer 3 jaar eerder kan gaan drogen. Dat is een groot voordeel.
Wij zijn het er over eens en gaan het op deze manier aanpakken. Het is een gewaagd plan maar we gaan ervoor. We gaan van start met het maken van de nieuwe houten spanten. Het begin van een lange klus om het huis weer bewoonbaar te krijgen. Klik op de kop hieronder en lees de hele geschiedenis.
Klooster van Chambon-sur-Voueize
In 857 stichtten de monniken uit Limoges hier een klooster om de relikwieën van de heilige Saint Valérie te beschermen tegen Normandische invallen. De abdij Sainte-Valérie, in Chambon-sur-Voueize in het departement Creuse, is een van de belangrijkste Romaanse gebouwen in de provincie Limousin geworden met een lengte van 87 meter en 38 meter breed.
Het klooster werd gesticht op de plaats waar de rivieren de Tardes en de Voueize bij elkaar komen. De regio die later de Combraille zou vormen. De meeste relikwieën van Saint Valérie , die eerder in Limoges werden bewaard naast die van Saint Martial, werden hierheen vervoerd . Het nieuwe klooster, waar omheen de stad Chambon-sur-Voueize werd gesticht, werd al snel een belangrijke plek in de regio.
Het klooster heeft twee klokkentorens. De eerste, genaamd "Tour des Bourgeois" (toren van de burgerij), is gebouwd in de 13e eeuw. Deze heeft boven een vierhoekige veranda. De tweede, genaamd "Tour du Chartrier", is gerestaureerd in de 15e eeuw. Deze toren heet zo omdat het werd gebruikt om charters (documenten met belangrijke afspraken) van het klooster op te slaan.
Wanneer je in de kerk/klooster loopt valt meteen de verrassende doorkijk op naar het altaar. Door de aangebouwde cirkelvormige portalen met vensters is er binnen een geweldig lichtspel vanuit het midden van de kerk. Dit geeft een prachtig effect waar je niet op uitgekeken raakt.
Chambon-sur-Voueize is vanaf de camping makkelijk te bereiken. Een prachtige rit van 20 minuten die je langs de rotspartijen leidt om in de vallei van de rivier de Tarde te komen.
2 Reacties
Anton van der Kaag
3/29/2020 09:47:54 am
Dank weer voor de nieuwsbrief. Ik herken het lagere energielevel. Je moet je er echt toe zetten. Aan de ene kant afleiding, aan de andere kant, waar doe je het voor. De twijfel. Jullie zitten behoorlijk geïsoleerd. Niet prettig, maar lijkt wel veilig. Hier in dichtbevolkte NL met nog 2 werkgevers, toch overal het gevaar van besmetting.
Antwoord
3/29/2020 02:09:58 pm
Hallo Anton,
Antwoord
Laat een antwoord achter. |
AuteurBram en Annette Vroon eigenaren van Camping "Au Bout du Monde" voor een heerlijke rustige vakantie midden in de rust van de natuur en het authentieke Franse leven. Archieven
April 2021
Categorieën |