Cassoulet.....Franse stoofpot met vreemde geschiedenis.....
Cassoulet is een regionale specialiteit van de Languedoc (zuid-Frankrijk). Het komt met name uit de stad Castelnaudary en het is gemaakt van droge witte bonen en vlees. Het gerecht “cassoulet” dankt zijn naam aan de ovenschaal waar het in gemaakt wordt. In het Occitaans dialect is de naam van deze geglazuurde aardewerk potten een “Cacolet”.
De geschiedenis van dit gerecht is een beetje vreemd, het begint namelijk met een legende. Het speelt zich af tijdens de Honderdjarige Oorlog (1337-1453). Tijdens de belegering van Castelnaudary door de Engelsen hebben de uitgehongerde inwoners en soldaten al het beschikbare voedsel (vlees en bonen) verzameld om een gigantische stoofpot te maken om de soldaten nieuwe energie te geven. De soldaten bleken daardoor in staat om de Engelsen te verdrijven en de stad te bevrijden.
Deze legende, die het nationale gevoel moet versterken en van het gerecht “Cassoulet” een soort nationale held maakt, klopt niet echt wanneer je de geschiedenis erop nakijkt. Natuurlijk heeft de stad Castelnaudary veel geleden onder de Honderdjarige Oorlog. Het werd ook gedeeltelijk verbrand en daarom laat deze legende natuurlijk wel het verlangen zien van een grote overwinning op de vijand door dit gerecht. Maar in die tijd waren er nog geen bonen te vinden in Europa. Die zouden pas later vanuit Zuid-Amerika geïntroduceerd worden. De kans is dus groot dat er erwten gebruikt werden om deze stoofpot te maken.
Een van de oudste bekende kookboeken, Le Viandier, gepubliceerd op 15 februari 1654, beschrijft een recept voor schapenvleesstoofpot met bonen, waarschijnlijk geïnspireerd door de Arabieren. En dit zal hoogstwaarschijnlijk de echte oorsprong zijn van de “Cassoulet” zoals die nu inmiddels door heel Frankrijk veel gegeten wordt.
Maar de legende die aan dit gerecht hangt benadrukt natuurlijk wel waarom het gegeten werd. Een gerecht dat gemaakt wordt van restjes en wat ook nog erg veel energie geeft. Het is daarom van oorsprong een boerenfamilierecept, gemaakt van zaden (tuinbonen, kikkererwten en later witte bonen), waarin het vlees dat te vinden is in de voorraadkast van de boeren van die tijd langzaam wordt gekookt. Het gerecht wordt 's morgens vroeg op een hoek van de kachel gezet, suddert dan de hele dag en wordt bij het avondeten gegeten.
Hier volgt dan het recept voor de klassieke stoofpot uit de Franse keuken.
Bereidingswijze
Bestrooi de kip met peper en zout, en braad deze eventjes aan. Voeg de worstjes, de Provençaalse kruiden en een scheutje rode wijn toe. Laat het vlees garen met deksel op de pan. Indien gaar, houdt het vlees op een bord en warm. Fruit de uien in het bakvet, voeg bonen en tomaat toe. Voeg rode wijn toe, en breng op temperatuur. Voeg vlees weer toe en laat pruttelen tot alles weer goed op temperatuur is. Maak af met peper en zout op smaak. Franse les (3).....De derde tip.....
Wanneer u op vakantie bent in Frankrijk is het natuurlijk het meest gemakkelijk om goed om u heen te kijken. Overal zie je natuurlijk Franse teksten en aanwijzingen. Reclameborden, wegbewijzering en aanwijzingen op de parkeerplaatsen. Het is in het begin natuurlijk al wel lastig om te weten wat er bedoeld wordt. Het is dan handig om als passagier ervoor te zorgen dat Google-Translate aanstaat zodat je aan de bestuurder wat informatie kan overdragen.
Dit is soms een hele klus maar je leert er het meest van wanneer je de Franse teksten en woorden die je ziet gewoon hardop probeert te zeggen. Daarbij helpt het misschien om over je gevoel van schaamte te stappen. Een andere taal spreken kan heel spannend zijn. Maar het geeft je ook het gevoel dat je iedere keer iets bijleert. Het kan dan natuurlijk zijn dat je de woorden en zinnen weer terug hoort via de reclame op de radio en dan kan je jouw eigen uitspraak weer aanpassen en zo kan je vrij snel wat leren.
Wanneer je dan over je schaamte heen kan stappen om Frans te spreken is de stap misschien ook kleiner om eens een gesprekje te beginnen. Dat kan natuurlijk met mensen die je direct op je vakantieadres tegenkomt maar dat kan ook op de markt of in de winkel. En net als in Nederland is “het weer” een heel goed onderwerp om een praatje mee te beginnen (hier zullen we later nog een les van maken). En in de dezelfde vaart zegt je dan dat je uit Nederland komt en Frans probeert te praten. Wanneer jij dan zegt dat die Franse taal erg lastig is zullen de Fransen steevast terugzeggen dat je het heel erg goed doet. En dat is dan een goede opsteker, toch?
Het is dus heel belangrijk om over je schaamtegrens heen te stappen. Gewoon proberen te praten met alle fouten die je dan toch gaat maken. Soms zijn wij zo bezig om foutloos te spreken dat het helemaal stilvalt. Wanneer je fouten durft te maken zal je sneller iets leren. Die situaties vergeet je niet meer en je bent weer een stapje verder.
We hebben weer wat woorden en zinnetjes op een rijtje gezet die misschien handig zijn bij het maken van een praatje.
Goedendag/goedemorgen/goedemiddag - bonjour (bonzjoer)
Goedenavond - bonsoir (bonswaar) Goedenacht - bonne nuit (bonnunwie) Dag! - Salut (saaluu!) Tot ziens - au revoir (ooruvwaar) Tot de volgende keer - a la prochaine! (Aalaa prosjenu) Tot later - A plus tard (Aa pluu taar) Tot morgen - A demain (Aa dumen) Tot vanavond - A se soir (aa suswaar) Tot vanmiddag - A cet après- midi (aaset aapremiedie) Tot zo - a toute à l'heure (Aa toetaaleur) Hoe gaat het ermee? - Ça va? (Saavaa?) Sorry pardon! - (Pardon) Helaas - hélas (eelas) Dankjewel - merci beaucoup! (Mersie bookoe) Ja graag - oui, je veux bien (wie, zjuveubjen) Het spijt me - je suis désolé (zjuswie deezoolee) Graag gedaan – De rien (durjen) Leuk kennis gemaakt te hebben - c'est bien d'avoir fait connessance avec toi (sebjen daavwaarfe konnessans aavektwa) Hallo hoe heet jij? - Bonjour, comment tu t'appelles? (Bonzjoer, komman tuutappel?) Ik kom uit Nederland - je suis de la Hollande (zjuswie dulaa ollandu) Ik woon in.... - J'habite à.....(zjaabiet aa.....) Waar woon jij? - Tu es d' où? (Tuu edoe?) Ik spreek maar een beetje Frans - je ne parle qu'un petit peu de français (zjunuparle kun putiepeu dufranse) Wij kamperen op..... - Nous sommes au camping....(nousom ookampieng....) Ik ben ...jaar - j'ai...ans (zjee ....an) Wie is dat? - Qui est-ce? (kie essu)?
We zetten in de uitspraakwoorden netjes de streepjes eronder om aan te geven waar de klemtoon ligt van het woord. Ik heb nog even een kort YouTube filmpje gevonden dat gaat over de klemtoon bij de Franse woorden.
Workshop voor de ontspanning.....Cursus Reiki 1 en/of 2.....
De laatste weken hebben we veel tijd besteed aan het presenteren van onze workshops die u tijdens het vakantieseizoen kunt volgen op het landgoed “Au Bout du Monde”. Het is een behoorlijke lijst geworden en vandaag zijn we dan aangeland bij de laatste van de lijst. Maar dit is dan ook wel een hele bijzondere workshop. Eigenlijk is het helemaal geen workshop maar een complete cursus. Het gaat namelijk over de cursus Reiki. Het is mogelijk om deze cursus hier te doen voor de eerste graad of de tweede graad Reiki.
Leuk hoor zo’n cursus Reiki maar wat is het precies…… Reiki is een manier van energie ontvangen en doorgeven. Energie is overal en we hebben de mogelijkheid om ons continue met deze energiestroom te verbinden. Dit moeten we alleen wel bewust doen. Wanneer we ons boos maken, zorgen maken, depressief zijn enz. dan verbreken we onze verbinding met deze energie. Het is dus de bedoeling om te leren hoe je jezelf bewust kan verbinden met deze energie.
Je gaat dit leren tijdens de cursus. Het is belangrijk dat jijzelf wordt verbonden met deze energiestroom en dat je daar volop gebruik van kan maken voor jezelf. Je komt hierdoor goed in je vel te zitten en daar heb je zelf natuurlijk het meeste voordeel van. Maar wanneer je zelf dan helemaal vol zit met deze energie is er de mogelijkheid om via je handen deze energie door te geven aan iemand die dat goed zou kunnen gebruiken en daarom vraagt.
Tijdens de cursus leer je dan ook hoe jij zelf de energie kan ontvangen, maar je leert zeker ook om deze energie door te geven. Je leert dus om aan iemand anders een energie behandeling te geven. Dit doe je met je handen, door je handen bij het lichaam te houden van diegene die jij behandelt. In de cursus krijg je veel uitleg over de energiestroom maar ook over de aura van het menselijk lichaam en over de chakra’s. Dit zijn de grote energie ingangen van het lichaam en zijn dus heel belangrijk tijdens een Reiki behandeling.
Het is de bedoeling dat we de cursus zo veel mogelijk buiten doen. Wat is er mooier om deze natuurlijke energie te kunnen ontvangen wanneer je midden in de natuur staat. En juist in de rustige omgeving van “Au Bout du Monde” is het een verademing om even te ontvluchten van alle stress en drukte van alle dag. De cursus wordt gegeven door de Reiki-master en er is dus volop de gelegenheid om persoonlijke vragen te stellen en om specifieke dingen te leren met betrekking tot Reiki.
Het is een vrij intensieve cursus en het is verdeeld over 3 dagdelen. We zijn er dus ongeveer anderhalve dag mee bezig. De cursus wordt ook afgesloten met een certificaat van deelneming en die zal dus door de Reiki-master uitgereikt worden. De cursus zal doorgaan wanneer er minimaal 4 personen deel willen nemen en deze cursus is wel specifiek voor volwassenen. Uitzonderingen kunnen natuurlijk wel besproken worden.
6 Reacties
Jaap Vroon
2/28/2021 09:39:59 am
Bram en Annette,
Antwoord
Bram Vroon
3/1/2021 08:16:40 am
Hoi Jaap,
Antwoord
Gerrit
2/28/2021 10:43:03 am
Het is inmiddels een heerlijke zondag ochtend routine geworden: met een kop koffie jullie nieuwsbrief lezen. De bonenschotel ga ik zeker proberen. Knap hoe je de Franse taal toegankelijk maakt. Hartelijk dank en ik zie al weer uit naar volgende week.
Antwoord
Bram Vroon
3/1/2021 08:20:31 am
Hoi Gerrit,
Antwoord
Marie-Therèse
2/28/2021 10:44:33 pm
De nieuwsbrief weer gelezen. Elke zondag weer.
Antwoord
Bram Vroon
3/1/2021 08:25:55 am
Hoi Marie-Therese,
Antwoord
Laat een antwoord achter. |
AuteurBram en Annette Vroon eigenaren van Camping "Au Bout du Monde" voor een heerlijke rustige vakantie midden in de rust van de natuur en het authentieke Franse leven. Archieven
April 2021
Categorieën |